Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

#materiał zawiera linki afiliacyjne

Zdjęcie - Tiramisu truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś zapraszam na banalnie prosty w wykonaniu i pyszny truskawkowy deser, który możecie przyrządzić w pucharkach, dzięki czemu nie tylko lepiej wygląda ale i łatwiej go podać w ciepłe dni. To niezwykle proste połączenie biszkoptów nasączonych musem truskawkowym i bitej śmietany wygląda bardzo efektownie i smakuje rewelacyjnie zarówno małym jak i dużym łasuchom. Moja córa zajadała ze smakiem i pytała kiedy zrobimy znów.

Jeżeli nie macie pucharków możecie wykorzystać np naczynie żaroodporne i w nim ułożyć warstwami biszkopty i śmietanę.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • płatki migdałów do posypania, listki mięty do dekoracji

Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i blendujemy do uzyskania gładkiego musu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy będzie gęsta dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia. Biszkopty moczymy w musie truskawkowym i układamy kilka na spodzie pucharka (ja dodatkowo wlewamy 2-3 łyżki musu truskawkowego) na biszkopty kładziemy warstwę bitej śmietany, a na nią kolejną warstwę biszkoptów i znów śmietanę i tak aż wykorzystamy wszystkie składniki.

Deser można posypać podprażonymi płatkami migdałów i udekorować listkami mięty.


Zdjęcie - Tiramisu truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tiramisu truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tiramisu truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów