Tiramisu pomarańczowe
„ To już moja czwarta wariacja na temat tiramisu. Było malinowe, truskawkowe i piernikowe (moje ulubione). Teraz przyszła kolej na pomarańczowe. Podobnie jak w przypadku tiramisu truskawkowego jest to wersja lekko odtłuszczona. Dodawaną zazwyczaj do serka mascarpone śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim. Biszkopty nasączyłam własnoręcznie zrobionym likierem pomarańczowym, a całość posypałam starta gorzką czekoladą.”
Tiramisu pomarańczowe
Składniki na 3 porcje:
2 duże pomarańcze
250g serka mascarpone
250g jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru pudru aromatyzowanego wanilią
12 podłużnych biszkoptów
3 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
świeże listki mięty do dekoracji
Przygotuj 3 pucharki do deserów. Ostrym nożem zetnij z pomarańczy skórkę razem z albedo, a następnie wytnij cząstki pomarańczy. Wymieszaj serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Układaj warstwami w następujący sposób: biszkopty, masa serowa, cząstki pomarańczy, masa serowa. Czynność powtórz jeszcze raz. Każdorazowo skrapiaj biszkopty likierem pomarańczowym. Udekoruj cząstkami pomarańczy i świeżymi listkami mięty . Delikatnie oprósz startą czekoladą. Do czasu podania trzymaj w lodówce.
Przepis dodaję do akcji Tiramisu