Tiramisu' alla fragole

Tiramisu'  alla  fragole

Kolejny przepis na ten wszystkim znany wloski deser-jednak tym razem moje "tiramisu'" jest z udzialem jajek.

Przepis na krem ,jest jak najbardziej oryginalny,czyli jajka i mascarpone-ja w swoich przepisach na ten deser jak dotad uzywalam smietany kremowki ,bo konsystencja jest bardziej spojna-jednak ,jesli dobrze ubijemy wszystkie skladniki -krem z jajek ( jak widac na zdjeciu ) jest spojny i po schlodzeniu,pieknie sie kroi.

Zaleta tego deseru jest szybkie i latwe jego przygotowanie-a jak wiemy czas to pieniadz!

Zapraszam!

Zdjęcie - Tiramisu'  alla  fragole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tiramisu' alla fragole

Skladniki:

.18 szt.dlugich biszkoptow

Krem

.3 jajka ( u mnie male )

.100 gr cukru pudru

.200 gr serka mascarpone

.sok z polowy cytryny

.5-6 szt. dużych ,dojrzalych truskawek

 

Poncz:

.3 lyzki kawy rozpuszczalnej

.3 lyzki wrzatku

.1 lyzka rumu

.1/2 szklanki wody mineralne zimnej

 

Przygotowac poncz

.kawe zalac wrzątkiem i dobrze wymieszac

.do kawy dolac wode mineralna i rum-wymieszac odstawic do calkowitego polaczenia skladnikow

 

Krem

.jajka sparzyc wrzatkiem przez 2 min.,potem jajka wyjac i nieco wystudzic

.zoltka oddzielic od bialek

.bialka ubic na sztywno z dodatkiem szczypty soli,potem powoli ubijac ,dosypywac polowe cukru pudru i na koniec sok z polowy cytryny

.ubitą pianę odstawic do lodowki

żóltka przelac do misy miksera,ubijac powoli dodawac pozostaly cukier puder,potem po jednej lyzce serka mascarpone

.do utartych jajek z serkiem dodac ubite bialka i miksowac na najnizszych obrotach miksera do polaczenia skladnikow

Wykonanie:

.przygotowac polmisek

.pokroic w cienkie plasterki 4 truskawki

ukladac w/g tego schematu:

-biszkopty maczane w kawie na "raz"

-warstwa kremu

.kakao

.plasterki truskawek

Skladnikow wystarczy na ladna rowna rolade,wykanczamy w/g wlasnej wyobrazni,lecz na koniec posypujemy calosc kakao.

Smacznego!

 

 

 

 

Kategorie przepisów