Tilslørte bondepiker - norweski deser jabłkowy

To jeden z najlepszych deserów, jakie zdarzyło mi się jeść. Przepis zaczerpnęłam od atiny_bc i leciutko go zmodyfikowałam (ale myślę, że wciąż jest norweski) ;) Jest boski. Smakuje jak szarlotka, choć wg mnie nawet lepiej, bo ma dużo bitej śmietany, którą uwielbiam :) Na pewno jeszcze nieraz go zrobię.

TILSLØRTE BONDEPIKER
(przepis na 5 porcji)
140 g herbatników,
1,2 kg jabłek,
1 kartonik (375ml) śmietanki kremówki,
2/3 szklanki cukru,
1 łyżka cukru pudru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
cynamon
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i rozparzyć w garnku razem z cukrem i cynamonem. Przestudzić.
Herbatniki zmielić i uprażyć na suchej patelni, aż się zrumienią i zaczną wydawać aromat. Trzeba pilnować i mieszać, żeby się nie przypaliły. Przestudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec oddając cukier puder i cukier wanilinowy.
Do pucharków nakładać warstwami:
jabłka,
herbatniki,
śmietana,
jabłka,
herbatniki,
śmietana
(jeśli podajemy deser w wysokich pucharkach, robimy więcej warstw).
Na wierzchu posypać cynamonem. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.

TILSLØRTE BONDEPIKER
(przepis na 5 porcji)
140 g herbatników,
1,2 kg jabłek,
1 kartonik (375ml) śmietanki kremówki,
2/3 szklanki cukru,
1 łyżka cukru pudru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
cynamon
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i rozparzyć w garnku razem z cukrem i cynamonem. Przestudzić.
Herbatniki zmielić i uprażyć na suchej patelni, aż się zrumienią i zaczną wydawać aromat. Trzeba pilnować i mieszać, żeby się nie przypaliły. Przestudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec oddając cukier puder i cukier wanilinowy.
Do pucharków nakładać warstwami:
jabłka,
herbatniki,
śmietana,
jabłka,
herbatniki,
śmietana
(jeśli podajemy deser w wysokich pucharkach, robimy więcej warstw).
Na wierzchu posypać cynamonem. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.