Tessa Capponi - Borawska. Insalata di pollo e sesamo.

Tessa Capponi - Borawska. Insalata di pollo e  sesamo.

Prosta i lekka sałatka o ciekawej nucie, którą zyskuje dzięki prazonemu ziarnu sezamu.

Zdjęcie - Tessa Capponi - Borawska. Insalata di pollo e  sesamo.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Kuchnia"/

Insalata di pollo e sesamo

Składniki:

  • 75 dag piersi kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 czuibate łyżki sezamu
  • 1 seler naciowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyzeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Piersi kurczaka dusimy w maśle i białym winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Zioarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera kroimy w plasterki, rzodkiewkę w małą kostkę, a szczypiorek siekamy. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, połwą sezamu i sosu, doprawiamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.

Smacznego!

Kategorie przepisów