Terrina z łososia i krewetek


Terrina z łososia i krewetek:
- 350 g łososia wędzonego w plastrach
- 150 g gotowanych krewetek
- 300 g serka philadelphia
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- pieprz
- cytryna do podania
150 g łososia i krewetki siekam bardzo drobno. Posiekane owoce morza przekładam do miski, dodaję serek philadelphia, szczypiorek, sok z cytryny oraz odrobinę pieprzu, dokładnie mieszam. Naczynie o wymiarach 15x10 cm, wyściełam folią spożywczą. Następnie na foli układam plastry wędzonego łososia tak aby przykryć całe dno i ścianki naczynia oraz żeby brzegi łososia wystawały po ok 5 cm z każdej strony, poza naczynie. Do wysłanego łososiem naczynia przekładam masę z serka, dokładnie dociskam i wygładzam. Ułożoną masę przykrywam wystającymi poza naczynie kawałkami łososia, przykrywam folią spożywczą i delikatnie dociskam. Gotową terrine wstawiam na min 12 h do lodówki. Przed podaniem odwijam folię, naczynie z terriną odwracam na talerz, zdejmuję naczynie, odwijam z foli. Podaje z cząsteczkami cytryny.
Smacznego