Terrina

Zdjęcie - Terrina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Terrina to rodzaj pasztetu przygotowywanego zwyczajowo w kamionkowej formie która następnie jest wkładana do pieca i zapiekana w kąpieli wodnej. Formę można też zastąpić zwykłą keksówką. Jako farsz może posłużyć dowolne mięso ale również ryby i warzywa. Farsz, który mogą stanowić różne rodzaje mięs, może być wymieszany razem, lub ułożony w postaci efektownych warstw widocznych na zdjęciu. Świetnie komponuje się z korniszonami, musztardą, wszelkimi marynowanymi warzywami oraz z grzybami.
Po zapieczeniu i schłodzeniu przechowujemy w lodówce, pod obciążeniem jeśli chcemy uzyskać bardziej zbitą konsystencję. Do masy można również dodać jedno całe jajko ale nie jest to konieczne.

 

  • 300g boczku w plastrach
  • 300g mielonej wieprzowiny
  • 200g fileta z piersi kurczaka
  • 150g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko (opcj.)
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka liści tymianku
  • 2 łyżki brandy
  • sól, pieprz

Wieprzowinę wymieszać z posiekaną kolendrą, czosnkiem i brandy. Doprawić sola i pieprzem i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

 

Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na maśle. Pierś kurczaka oczyścić z błon, pokroić na kawałki i dodać do podsmażonej cebuli. Chwilę potrzymać razem na ogniu i następnie zmiksować całość z tymiankiem w blenderze. Doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę oczyścić z błon i ewentualnych zielonych części. Podsmażyć lekko na patelni (około minuty).

 

Formę do terrin lub keksówkę nasmarować olejem i wyłożyć plastrami boczku, tak aby lekko nachodziły na siebie. Położyć warstwę z polowy wieprzowiny, następnie warstwę kurczaka. W środku zrobić wgłębienie i wypełnić wątróbką. Na górę położyć resztę wieprzowiny i zawinąć plastry boczku.

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z terriną umieścić w większym naczyniu żarodpornym i zalać gorącą wodą do wysokości 3/4 formy. Wstawić do piekarnika na około 1,5-2 godziny. Po upieczeniu wystudzić, odlać sos i wstawić do lodówki na noc.

Podawać pokrojoną w plastry w towarzystwie korniszonów, marynowanych grzybów, papryki i musztardy.



Zdjęcie - Terrina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.

Przepisy z tych kategorii

Rosół z kaczki

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Tymbaliki z indyka i żurawiny

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Rolada z indyka z nadzieniem d…

Dzi Dzi
karmelowy

Balotyna z kaczki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Świąteczna kaczka pieczona z…

Dzi Dzi
karmelowy

Tymiankowe rillettes z gęsi z…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

7

Polędwiczka wieprzowa faszerow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

6

Domowy baleron

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Sałata z grzankami i kaszanką

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

4

Klops nadziewany w sosie grzyb…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Makaron z suszonymi pomidorami…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Raclette, patelenka pełna smak…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera