Tęczowy sernik na zimno
Poniżej znajdziecie prosty i fajny przepis na tęczowy sernik na zimno, wygląda naprawdę okazale i bardzo kolorowo. Przepis otrzymałam od mojej przyszłej bratowej, u niej w domu ten sernik robi się od zawsze, zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
- 1 kg sera białego mielonego (3-krotnie zmielony lub gotowy już na sernik, który możecie kupić w sklepie)
- 200 ml śmietanki 30 % (można wcale nie dodawać śmietanki)
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka zielona, np. agrestowa
- 1 galaretka żółta, np. cytrynowa
- 1 galaretka czerwona, np. wiśniowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- małe okrągłe biszkopty na spód tortownicy
- owoce, np. mandarynki lub pomarańcze
- cukier waniliowy
- spirytus
- ciepła woda
- sok z połowy cytryny
Ser wymieszać ze śmietanką. Następnie masę serowo-śmietankową lub sam ser podzielić na 3 części. Na tortownicę wyłożyć biszkopty i nasączyć dowolnym ponczem. Ja zmieszałam ciepłą wodę z spirytusem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
Rozpuścić pierwszą galaretkę, np. żółtą w 250 ml wrzącej wody, dodać łyżkę cukru i pozostawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać do sera, dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę. Wstawić do lodówki, aż do momentu kiedy masa się porządnie stężeje. Czynności te powtórzyć po kolei najpierw z galaretką czerwoną, później z zieloną.
Wierzch sernika udekorować owocami według uznania. Na koniec rozpuścić galaretkę pomarańczową w 500 ml wrzącej wody, schłodzić. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią owoce i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego !