Tęczowy deser truskawkowy

Na ożywienie niemalże jesiennej aury zrobiłam wczoraj kolorowy deser.


Potrzebujemy:
2 szklanki zmiksowanych truskawek
150-200 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w filiżance gorącej wody
Przygotowujemy 4 miseczki:
I sama śmietana - ok. 100 ml
II same truskawki
III i IV truskawki + śmietana w różnych proporcjach, aby uzyskać dwa kolory
Do miseczek rozlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy 4 filiżanki i nalewamy jedną z części. Schładzamy, aż się zetnie, wylewamy drugą i znowu schładzamy. Postępujemy tak aż wykorzystamy wszystkie składniki.
Po schłodzeniu należy obkroić galaretki, aby łatwo wyszły z filiżanki. Ja użyłam do tego patyczka do szaszłyków. Deser ten można przygotować w szklanych pucharkach - będzie się prezentował równie efektownie.
Galaretki podałam z odrobiną śmietany kremówki i gałką lodów waniliowych.
Smacznego!


Potrzebujemy:
2 szklanki zmiksowanych truskawek
150-200 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w filiżance gorącej wody
Przygotowujemy 4 miseczki:
I sama śmietana - ok. 100 ml
II same truskawki
III i IV truskawki + śmietana w różnych proporcjach, aby uzyskać dwa kolory
Do miseczek rozlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy 4 filiżanki i nalewamy jedną z części. Schładzamy, aż się zetnie, wylewamy drugą i znowu schładzamy. Postępujemy tak aż wykorzystamy wszystkie składniki.
Po schłodzeniu należy obkroić galaretki, aby łatwo wyszły z filiżanki. Ja użyłam do tego patyczka do szaszłyków. Deser ten można przygotować w szklanych pucharkach - będzie się prezentował równie efektownie.
Galaretki podałam z odrobiną śmietany kremówki i gałką lodów waniliowych.
Smacznego!