Tatar ze śledzia z chipsem jabłkowym otoczony cukinią

Tatar ze śledzia z chipsem jabłkowym otoczony cukinią
 Zdjęcie - Tatar ze śledzia z chipsem jabłkowym otoczony cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Znakomity jako przystawka, przekąska, lub jako element dania głównego. Łatwy w przygotowaniu, choć potrzebujemy kilku godzin jeśli użyjemy solonych płatów śledziowych, w przypadku zastosowania śledzi z oleju wspomniany czas skróci się o połowę.

 

Skład :

 

2  solone płaty śledziowe  lub śledziowe płaty z oleju

2 cebule szalotki

1 papryczka chilli czerwona

natka pietruszki

oliwa z oliwek

sok z cytryny

pieprz czarny - grubo mielony

1 jabłko

cukinia

krem balsamiczny do dekoracji

 

 Zdjęcie - Tatar ze śledzia z chipsem jabłkowym otoczony cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie :

 Śledzie najczęściej moczę około 3 godzin, kilka razy zmieniając wodę, na ostatnią godzinę zanurzam je w mleku. W tym procesie należy  pamiętać , by do końca nie pozbyć się soli z naszych płatów, ale żeby pozostał lekki słonawy posmak. Po tym czasie śledzie osuszam , odsączam z wody, kroję w średniej wielkości kostkę, dodaję drobno posiekaną szalotkę, natkę pietruszki i papryczkę chilli . Całość mieszam i dolewam około jednej łyżki oliwy z oliwek i połowy łyżeczki soku z cytryny. Wszystko doprawiam świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na minimum pół godziny do lodówki celem połączenia się wszystkich
smaków.

 Zdjęcie - Tatar ze śledzia z chipsem jabłkowym otoczony cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem całość doprawiam musztardą francuską  i startymi na drobnej tarce pozostałościami z jabłka , które znakomicie łączy się smakowo ze śledziem i szalotką.

 Chipsy jabłkowe – jabłko kroję w cienkie plasterki i suszę w piecu w temperaturze około  150 stopni  do uzyskania konsystencji chipsa.

 Zdjęcie - Tatar ze śledzia z chipsem jabłkowym otoczony cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Tatar śledziowy podaję otoczony cukinią w towarzystwie chipsów jabłkowych i kremu balsamicznego. Zawsze jednak cukinię można pokroić drobno i wymieszać z całością – rzecz gustu i wolnego wyboru każdego kucharza.

 

...smacznego...

 

 

Śledź pod pierzynką dowodzi , iż , by coś osiągnąć trzeba sięgnąć dna „

                                                                        [ anonim]

Kategorie przepisów