Tatar z łososia z kaparami i czarnym pieprzem
Przygotowanie tatara z łososia jest szalenie łatwe, a smak na długo zostaje w pamięci. Dodatki takie jak kapary można śmiało zastąpić marynowaną papryką, korniszonami czy też marynowanymi grzybkami. Jednak zawsze pamiętam, żeby łososia posypać suszonym koperkiem, który niweluje zapach ryby.
Przepis na tarar z łososia i wiele innych znajdziecie w świątecznym wydaniu e-booka serwisu zpierwszegotloczenia.pl przygotowanym przez ZT Kruszwica S.A . Tam z innymi blogerkami dzielę się przepisami. A jak je zdobyć?Wystarczy kliknąć w banerek, który widzicie w bocznej szpalcie lub śledzić nasze blogi, gdzie każda z nas proponuje pokaźną ilość potraw świątecznych.
składniki:
250 g surowego łososia
1 cebula
1 łyżka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
3 łyżki kaparów w zalewie
1 łyżka soku z cytryny lub więcej
1 łyżeczka suszonego koperku
od 5 do 8 ziaren czarnego pieprzu
sól
Łososia bardzo drobno poszatkować, skropić olejem. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do łososia. Doprawić sokiem z cytryny i solą, wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować kule i kłaść na talerzu. Pieprz zmiażdżyć w moździerzu. Łososiowe kule obsypać kaparami, suszonym koperkiem i czarnym pieprzem.
Schładzać w lodówce do czasu podania na stół.
czas przygotowania: około 20 minut + chłodzenie
liczba porcji: 3 małe porcje