Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Dorada pieczona z batatami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pstrąg pieczony w folii

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Szybka sałatka z wędzonej makr…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

2

Domowy paprykarz szczeciński

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Domowe paluszki rybne

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

1

Łosoś z sosem szałwiowym i fry…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Sałatka makaronowa z łososiem…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Croque madame z łososiem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

3

Tatar z wędzonego łososia w fr…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Matjas na postny obiad

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Cała prawda o karpiu po żydows…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni