Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

2

Szwajcarskie inspiracje –…

aronia aronia
Wiem co jem

5

Pieczone pierogi krucho-drożdż…

Dzi Dzi
karmelowy

Strudel z karpiem oraz kapustą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

10

Śledzie w sosie curry

Dzi Dzi
karmelowy

4

Ptysie z farszem serowo-grzybo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa & cząber

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Baba ghanoush opcjonalnie bezs…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pasta z wątróbki i jabłek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Pulpety jaglane z pieczarkami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Torcik warzywny z pesto

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Precle

atina atina
Tak sobie pichcę...