Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

1

Lekki morszczuk pod warzywami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Śledzie w sherry

upl upl
Niebo w gębie

1

Sałatka postna

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Śledzie z pistacjami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pieczony kurczak z musztardą i…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Szparagi w sosie vinaigrette

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Bazyliowe jajka

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Jajka faszerowane curry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Jajka faszerowane z rzeżuchą

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Jajka w pomidorach

A_SE A_SE
Shabbyeat

3

Jajka faszerowane tatarem z wę…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek