Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Syrop z owoców czarnego bzu na…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Spiralki z boczku na dymce

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Suflet czekoladowy

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Banana turon - banany smażone…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Płatki jaglane z gruszką i or…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

1

Kukurydza na ostro

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Płatki jaglane z gruszką i or…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pita i sos z jogurtu i fety

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Grzyby duszone w piekarniku

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Placki z kukurydzy i pieczonej…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Grillowany łosoś z puree ziem…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera