Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Pyry z wędzonym gzikiem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Szybki deser malinowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Stir fry z kurczakiem

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Fajitas z fasolą i chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust

Karobella śliwkowa

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Kotlety rybne z pieczonego dor…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Kotlety rybne po tajsku

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Sałatka śledziowa z buraczkami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Rolada szpinakowa z łososiem

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Jajka faszerowane łososiem

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Warstwowa sałatka ze śledziem…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek