Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

1

Wigilijne pierogi z grzybami

Agata Agata
Pensamientos en un plato

2

Śledzie wigilijne

Dzi Dzi
karmelowy

3

Surówka z kiszonej kapusty i p…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Pierogi z makiem w sosie poma…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Uszka z mięsem i grzybami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

Dziki łosoś z czosnkiem i zioł…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Sałatka z łososiem i żurawiną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

3

Łosoś w sosie miodowo- czosnko…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

3

Frikadelle z dorsza z pieczark…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

5

Zapiekanka z dorsza z brokułam…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Pasta z tuńczyka i awokado

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis