Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Jajka faszerowane wędzonym łos…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Dynia piżmowa z szałwią i fetą

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pasta z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z makreli z papryką

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bakłażany z sosem maślankowym…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Indyk w czarnym sosie

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Placuszki fitness ze świeżymi…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Roladki z cukinii z serkiem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Racuszki na kwaśnym mleku z ja…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Zupa brokułowa

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Papryka z nektarynką do mięsa

figmara figmara
figowe smaki