Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Tosty z łososiem i borówkami

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Croissant z chorizo, pesto z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Buraczki z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

4

Pesto z rukoli

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Roladki z szynką parmeńską

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Przegrzebki na musie z bobu

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Cukiniowe spahgetti

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Pasta z bobu

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Pasta marchewkowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mini kanapeczki z balsamicznym…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Tosty z brzoskwinią i szynką p…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu