Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Rolmopsy z zielonym jabłkiem i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Korzenny śledź z żurawiną

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia

2

Krokiety z mięsem mielonym

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Tarta z kapustą i grzybami (dr…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Łosoś wędzony w galarecie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

2

Sałatka ze śledziem i groszkie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kochanie, zrobię ci awanturkę.…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Zupa rybna

aronia aronia
Wiem co jem

3

Rembertowskie śledzie majerank…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Gulasz rybny z ciecierzycą, cy…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

5

Sałatka śledziowa z burakami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki