Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Kompot korzenny z imbirem

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Piróg biłgorajski

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

2

Sałatka ze śledziem, kukurydzą…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Duński półmisek śledziowy

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Śledzie opiekane w zalewie oct…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Grillowany bakłażan z pesto i…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Duńska kanapka "Słońce nad Gud…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pasta z makreli i serka

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Dynia faszerowana

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Duński półmisek śledziowy

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Hiszpańska grzanka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu