Tatar z łososia

Święta tuż tuż, więc nabrałam ochoty na jakieś świąteczne danie. W tym roku przygotowuję jednak tylko wypieki, więc aby coś zamieścić, musiałam poszperać w archiwum :)

Karpia na Wigilię nie jemy już od dawna, bo nam nie smakuje. Łososia można kupić niewiele drożej, a jest to znacznie szlachetniejsza ryba. Tatar z łososia to patent mojego męża, który przywiózł kiedyś ze statku rybackiego 10 kg mrożonego łososia (szkoda, że się jeszcze wtedy nie znaliśmy...)

Składniki:

ok. 0,5 kg filetu z łososia

cebulka

czarne oliwki

oliwa, ocet winny i/lub balsamiczny, sól, pieprz

Łososia obierz ze skóry i wyjmij ości. Mięso musi być lekko zmrożone, najlepiej więc włożyć je na chwilę do zamrażalnika i potem kroić w drobne strzępki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki. Na stół podajemy wszystkie składniki potrawy osobno, nakładamy rybę na talerz, dosypujemy pozostałe składniki i doprawiamy według uznania.

Zdjęcie pochodzi z Wigilii dwa lata temu.

Przepisy z tych kategorii

1

Roladki z łososia wędzonego z…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Zupa z pasternaku i selera na…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Kasza manna zapiekana z jabłka…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Zupa Tom Yum

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Potrawka pieczarkowa z gotowan…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Ciasteczka dyniowe z otrębami

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

zupełnie niesłodki tort

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Makaron casarecce z bakłażanem…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Makaron ze szpinakiem i gorgon…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

2

Makaron z kurczakiem w kremowy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kruche babeczki z burakowym pe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Pasztet jarzynowy

Olerek Olerek
ola-w-kuchni