Tarty botwinkowe


Botwinka jest głównie kojarzona z chłodnikiem. Jednak jest o wiele bardziej wszechstronnym składnikiem. Przykładem tego jest tarta botwinkowa, którą zrobiłam wykorzystując ciasto francuskie. Pyszna na ciepło, ale także na zimno jako lekka przekąska w upalny dzień. Świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.
Tarty botwinkowe płat ciasta francuskiego Farsz: pęczek botwinki
3 łyżki masła 2 ząbki czosnku łyżka pieprzu cayenne 2 jajka 150 g serka śmietankowego (np. philadelphia) 4 łyżki mleka cebulka dymka 2 trójkąciki serka topionego *rozbełtane jajko do posmarowania ciasta

Płat ciasta francuskiego podzielić na prostokąty równej wielkości. Prostokątny posmarować rozbełtanym jajkiem, nakłuwać ich wierzch widelcem i zgiąć brzegi by utworzyć "ramki". Podpiec w temperaturze 190 stopni-7 minut. Botwinkę umyć, obrać z liści zostawiając najmniejsze i najładniejsze, pokroić je razem z łodygami w kostkę. Młode buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinkę podsmażyć na maśle 5 minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek, przyprawić pieprzem i smażyć jeszcze 10 minut. Serek, jajka i mleko dynamicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą miksera. Doprawiamy solą, pieprzem i pociętą cebulką dymką. Farsz z botwinki wykładamy na podpieczone prostokąty z ciasta francuskiego, zalewamy masą jajeczną. Na wierzch tart kładziemy kawałki serka topionego i pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Tosia