Tartinki z łososiem

Zbliża się weekend, a więc na pewno macie jakiś gości. I z pewnością wciąż szukacie pomysłów na przekąski… idę z pomocą i proponuję tartinki z łososiem, ziołowym serkiem, cytryną i oliwką. Ważne, abyście dobrze doprawili serek, ona nada dużo smaku. Moja wersja jest z mini krakersami, ale możecie użyć do tego kruchych babeczek bądź dowolnego rodzaju chleba. Zachowajcie również ten przepis na Święta i inne rodzinne uroczystości.
- 200g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 150g serka śmietankowego
- ok. 20 mini krakersów
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- kilka oliwek
- kilka plastrów cytryny
- sól, pieprz
Serek mieszam z koperkiem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiam pieprzem do smaku.
Plastry łososia kroję w mniejsze kawałki, oliwki w plasterki, a plastry cytryny w małe trójkąciki.
Na krakersa rękawem wyciskam serek, następnie łososia zawijam w „różę” i układam na serku, później oliwkę i cytrynkę.
Podaję od razu po przygotowaniu. Krakersy szybko wilgotnieją, dlatego tartinki należy zjeść możliwie szybko.