Tartaletki z warzywami, szynką wędzoną i beszamelem
Szukacie pomysłu na szybką i smaczną przekąskę albo lekkie danie obiadowe lub kalację? Spróbujcie tartaletek na cieście francuskim. Kombinacji smakowych jest bez liku, ale przedstawię Wam mojego absolutnego faworyta - wersję z brokułem, kukurydzą, cebulką, szynką wędzoną (może być też boczek) oraz kleksem beszamelu.
Ulubione smaki, kuszące aromaty, a to wszystko na chrupiącym cieście. Mniam!
Składniki na ok. 16 sztuk
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200-300 g szynki wędzonej/boczku
- 1 mały brokuł
- kukurydza z puszki
- 2 duże cebule
- olej rzepakowy do smażenia
- beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie składników Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować: umieścić we wrzącej wodzie, gotować 2-3 minuty, odcedzić, a na koniec przepłukać zimną wodą. Cebulę porkoić w piórka. Szynkę pokroić w drobą kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i przesmażyć na nim cebulę. Po ok. 5 minutach na patelnię wrzucić szynkę i smażyć razem całość - aż cebula się zeszkli, a następnie ładnie zarumieni.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). W międzyczasie przygotować beszamel: w niedużym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, wlewać stopnio mleko - aż do powstania kremowego, gęstego sosu, bez grudek. Na koniec doprawić go szczyptą soli i pieprzu.
Pieczenie Ciasto francuskie podzielić na kwadraty o boku ok. 8 cm (zależy od wymiarów ciasta). Na każdym kawałku kolejno układać składniki: cebulka z szynką, brokuł, kukurydza, beszamel. Należy jednak pamiętać, by przy krawędziach zostawić ok. 0,5 cm wolnego miejsca - by ciasto po bokach mogło ładnie wyrosnąć. Piec przez ok. 15 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce. Są znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno.