Tartaletki z tapenadą i warzywami

Tartaletki  z  tapenadą i warzywami

Zdjęcie - Tartaletki  z  tapenadą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kolejny przepis z ciastem francuskim w roli głównej . Wytrawne mini tarty z warzywami .
Dominującym składnikiem tych tart są czarne oliwki, w właściwie pasta przygotowana na ich bazie. Pasta zwana tapanadą to przysmak m. innymi kuchni śródziemnomorskiej, a główne jej składniki to obok oliwek: czosnek, kapary, fileciki anchois ,oliwa i przyprawy.Tapenada zapieczona w cieście francuskim z warzywami i serem to cudowny zapach i niepowtarzalny smak .
Zdjęcie - Tartaletki  z  tapenadą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: /6 szt/
Zdjęcie - Tartaletki  z  tapenadą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ok. 300 g pasty czarnych oliwek z / tapenada /
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 mały,cienki bakłażan
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g dyni
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 150- 200 g mozzarelli /lub żółtego sera/
  • ugotowany zielony groszek / lub bób /2 łyżki
  • kukurydza konserwowa/ 2 łyżki
  • oliwki czarne /do dekoracji

oraz

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek
  • oregano
  • rozmaryn /po szczypcie

Wykonanie: Piekarnik rozgrzać- do 180-190 st. C. Cukinie i bakłażana pokroić w cienkie plasterki , dynię w kostkę. Paprykę pokroić w cienkie paseczki , pomidory przekroić na połowę. Warzywa podgotować kilka minut na parze, przestudzić. Przygotować 6 foremek na tartaletki , posmarować odrobiną oliwy. Schłodzone ciasto rozwinąć, wyciąć krążki o średnicy nieco większej niż foremki /ciasto powinno wystawać powyżej brzegów/. Krążkami ciasta wyłożyć foremki. Spody posmarować pastą oliwkową . Zdjęcie - Tartaletki  z  tapenadą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Każdą foremkę wypełnić warzywami tworząc dowolne kompozycje. Wierzch pokryć kawałeczkami mozzarelli . -Posypać według uznania suszonym tymiankiem, oregano, rozmarynem. Piec-ok. 20 minut. Upieczone tarty posypać lekko grubą solą morską i pieprzem. Podawać lekko przestygnięte na liściach zielonej salaty /u mnie rukola/ Zdjęcie - Tartaletki  z  tapenadą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tartaletki  z  tapenadą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tartaletki  z  tapenadą i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów