Tartaletki z pomidorkami i szpinakiem

Tartaletki z pomidorkami i szpinakiem

Druga wersja wiosennych, kolorowych tartaletek, idealnych jako przegryzka, kolacja czy danie piknikowe. Serdecznie zapraszam do wypróbowania :)
Tartaletki z pomidorkami i szpinakiem
ciasto:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody

nadzienie:

  • pomidorki koktajlowe - 2 kolory
  • 2 garście szpinaku
  • ser pleśniowy blue
  • łodyżki 2 zielonych cienkich szparagów
  • mozzarella
  • łyżka masła
  • sól, gałka muszkatołowa

Zdjęcie - tartaletki z pomidorkami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wylepić nim 12 foremek do tartaletek i podpiec 10 minut w 180 stopniach. W rondelku rozpuścić masło, dodać szpinak, poddusić, dodać ser, sól i gałkę muszkatołową. Wyłożyć szpinakowy farsz na tartaletki, na wierzchu położyć pokrojone w talarki łodyżki szparagów, przekrojone na pół pomidorki i kawałki mozzarelli. Zapiec ok 10 minut w 180 stopniach.

Kategorie przepisów