Tartaletki z malinami i czekoladą

Tartaletki z malinami i czekoladą

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na eleganckie tartaletki z malinami i czekoladą, które będą się prezentować niczym z najlepszej francuskiej cukierni. Przygotowałem je z klasycznego kruchego ciasta z dodatkiem mielonych migdałów i upiekłem w perforowanych rantach, dzięki którym zyskują bardzo estetyczny wygląd. Jeśli jednak nie posiadacie takich specjalistycznych rantów, to można oczywiście skorzystać z klasycznych form na tartaletki lub upiec po prostu jedną dużą tartę. Plusem rantów perforowanych ułożonych na silikonowej macie do pieczenia jest to, że ciasta nie trzeba dodatkowo obciążać i zachowuje ono swój kształt po upieczeniu. Dlatego, jeśli zależy Wam na profesjonalnym efekcie, to polecam się zaopatrzyć w takie akcesoria. ? W przepisie zdradziłem jednak metodę, jak upiec ciasteczka na dwa sposoby, więc z powodzeniem możecie je przygotować bez specjalistycznych narzędzi. ?

Te tartaletki z malinami są podwójnie malinowe. W środku ukryłem prostą owocową konfiturę i dodatkowo ozdobiłem je świeżymi malinami. Wykorzystałem tutaj dwie odmiany owoców – te czarne pochodzą z ogródka mojej Mamy i mają wyjątkowy smak. Jednakże niestety trudno je znaleźć w lokalnych zieleniakach, dlatego możecie użyć po prostu klasycznych czerwonych malin. W tym przepisie świetnie sprawdzą się również jeżyny, na które również trwa teraz sezon. Tartaletki z malinami dodatkowo wypełniłem klasyczny ganachem czekoladowym (tutaj warto wybrać czekoladę dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao) i udekorowałem odrobiną bitej śmietany z wanilią. W takiej formie prezentują i smakują naprawdę wyśmienicie. ?

Zdjęcie - Tartaletki z malinami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tartaletki z malinami i czekoladą

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 godzina

Czas gotowania: 40 minut

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 duże jajko (rozmiar L)
  • szczypta soli

  Konfitura malinowa:

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 50 g cukru
  • 5 g pektyny (1 łyżeczka) lub 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej*

  Ganache czekoladowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 250 g gorzkiej czekolady 70% kakao

  Bita śmietana:

  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  Dodatkowo:

  • świeże maliny do dekoracji (u mnie czerwone i czarne)

PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto

  1. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą, cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Posiekaj masło i wbij jajko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i potnij na kwadraty o boku ok. 12 cm. Na blaszce do pieczenia połóż perforowaną matę silikonową i ułóż 12 perforowanych rantów o średnicy 8 cm i włóż do nich kawałki ciasta. Ciasto najpierw delikatnie dociśnij do spodu, a następnie do boków foremek. Nadmiar ciasta odetnij nożem lub przesuwając delikatnie wałek po wierzchu rantów. Pozostałe ciasto zagnieć krótko ponownie i czynność powtórz dla pozostałych foremek. (Jeśli nie posiadasz takich rantów, możesz również w analogiczny sposób wyłożyć ciasto w zwykłych formach na tartaletki lub przygotować jedną dużą tartę w formie o średnicy 30 cm).
  3. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 15-20 minut, aż tartaletki będą miały złoty kolor. Odstaw do całkowitego wystudzenia i zdejmij delikatnie ranty. (W przypadku dużej tarty lub małych nieperforowanych foremek, ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Dużą tartę piecz przez 20 minut, zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne 15 minut, zaś mniejsze tartaletki ok. 10 minut pod obciążeniem i kolejne 5-10 minut bez).

  Konfitura malinowa

  1. Maliny wsyp do rondelka i zasyp cukrem. Podgrzewaj kilka minut, aż owoce puszczą sok, a następnie dodaj pektynę i całość gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu do zgęstnienia. Odstaw do wystudzenia.
  2. Spód wystudzonych tartaletek napełnij konfiturą.

  Ganache czekoladowy

  1. Śmietanę kremówkę przełóż do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia, tylko poczekaj, aż będzie gorąca. Następnie zestaw z ognia.
  2. Czekoladę z grubsza posiekaj i wsyp do podgrzanej kremówki. Pozostaw tak na 2-3 minuty, a następnie energicznie wymieszaj, aby całkowicie połączyła się ze śmietaną.
  3. Ganache wylej na konfiturę malinową, a tartaletki odstaw na kilka minut, aby masa zgęstniała.
  4. Następnie brzegi tartaletek udekoruj malinami i wstaw je do lodówki na przynajmniej godzinę, aby krem czekoladowy zgęstniał.

  Bita śmietana

  1. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier oraz cukier waniliowy.
  2. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i udekoruj nią wierzch tartaletek.
  3. Ciasteczka przechowuj w lodówce do momentu podania.

UWAGI

*Pektynę można również zamienić na łyżeczkę skrobi ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Wtedy należy ją wlać pod koniec gotowania owoców i poczekać chwilę, aż całość zgęstnieje.

Zdjęcie - Tartaletki z malinami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tartaletki z malinami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tartaletki z malinami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów