Tartaletki z kremem kokosowym

Tartaletki z kremem kokosowym

Zdjęcie - Tartaletki z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mini tartaletki w wydaniu świątecznym z kremem kokosowym, to wspaniała przekąska na słodko, to przepyszne ciasteczka, które szybko można przygotować.

Do wykonania tartaletek należy użyć karbowanych foremek, wyłożonych ciastem, które piecze się błyskawicznie.

Ciasteczka świąteczne doskonale smakują podane do kawy.

 

Składniki na tartaletki z kremem kokosowym:

12 szt.:

250 g mąki tortowej

125 g zimnego masła

1 jajko

1/4 łyżeczki soli

szczypta cynamonu

2-3 łyżki zimnej wody

200 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

dżem malinowy lub żurawinowy

cukier puder do posypania

posypka cukrowa

Zdjęcie - Tartaletki z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonać tartaletki z kremem kokosowym?

Mąkę z solą i cynamonem przesiać i wymieszać, dodać kawałki masła i rozetrzeć lub posiekać nożem do uzyskania drobnych okruszków.

Połączyć z jajkiem i wodą.

Wyrobić jednolite ciasto, uformować placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 minut.

Rozwałkować o grubosci ok. 04 cm i wykrawać okrągłe kółka o srednicy karbowanych foremek /6 cm/.

Foremki spryskać olejem i wyłożyć foremki ciastem, nakłuć widelcem.

Piec w 200'C przez 12-15 minut lub do zarumienienia.

Odstawić do wystudzenia.

Smietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem, dodać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.

Kremem kokosowym wypełnić tartaletki, posypać cukrem pudrem i cukrową posypką.

Podawać na deser.

Zdjęcie - Tartaletki z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów