Tartaletki z kapustą i grzybami
Tradycyjny farsz do pierogów w zapieczony na cieście francuskim. Te szybkie i chrupiące przekąski smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Biorąc pod uwagę ich smak, możemy być pewni, że z wigilijnego stołu znikną w tempie ekspresowym!
Składniki na ok. 18 sztuk:
- 500 g kapusty kiszonej (już po odciśnięciu wody)
- 50 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- pieprz, sól do smaku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (50x25 cm)
- 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
- garść listków pietruszki
Grzyby suszone zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie wylać wodę, w której się moczyły, przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Następnie odcedzić i drobno pokroić. W trakcie przygotowywania grzybów ugotować kapustę i usmażyć cebulę.
Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać liście laurowe i gotować około godziny. Po ugotowaniu odcedzić i wycisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula będzie gotować połączyć ją z kapustą i grzybami. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdym kawałku wyłożyć po pełnej łyżce farszu, uważając by zostawić ok. 0,5 cm wolnego miejsca po bokach (by ciasto mogło wyrosnąć). Boki posmarować rozpuszczoną margaryną. Tartaletki piec przez ok. 15 minut.
Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl