Tartaletki z dżemem figowym

Tartaletki z dżemem figowym


Zdjęcie - Tartaletki z dżemem figowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tartaletki, które właśnie przygotowałam , to pyszne połączenie kruchego ciasta
i świeżego dżemu z fig. Odrobina serka mascarpone, miodu i cynamonu
stanowią doskonałe wykończenie .........i zapewniam, że warto się pokusić!
Uwielbiam jeść figi w trzech postaciach : zerwane prosto z drzewa, zapiekane i wysmażone ,czyli dżem . Dopóki mam do nich stały dostęp ,muszę to wykorzystać i delektuję się do woli........ Składniki: /6 szt / ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • ok. 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli


dżem figowy :

  • 8 dojrzałych świeżych fig
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1/4 szklanki wody
  • kieliszek rumu lub brandy


oraz

  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2-3 figi do dekoracji
  • cynamon
  • miód do dekoracji

Zdjęcie - Tartaletki z dżemem figowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
babeczki: -Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. -Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki i połączyć składniki. -Wbić żółtko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. -Owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ciasto rozwałkować na grubość ok.3 mm i wylepić foremki. -Nałożyć na wierzch krążki papieru do pieczenia lub folię aluminiowa i wypełnić np. fasolką. -Piekarnik nagrzać do temperatury 180st.C. -Tarteletki piec ok.10 minut, usunąć folię z fasolką. -Każda babeczkę wypełnić dżemem i podpiec jeszcze ok.5-6 minut.

dżem: -Figi opłukać, obciąć ogonki i pokroić na ósemki. -Wrzucić do rondelka, dodać wodę /na dno /, sok wyciśnięty z cytryny. -Mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. -Dodać kieliszek trunku i wymieszać.
wykończenie: -Serek i miód dokładnie wymieszać i nałożyć ozdobnie na środek wystudzonych babeczek. -Udekorować plasterkami fig, polać odrobiną miodu i posypać cynamonem. Zdjęcie - Tartaletki z dżemem figowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów