Tartaletki limonkowe z białą czekoladą

Tartaletki limonkowe z białą czekoladą
Zdjęcie - Tartaletki limonkowe z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki limonkowe z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki limonkowe z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki limonkowe z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki limonkowe z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g herbatników maślanych bądź digestive
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 limonki
  • 250 g śmietanki kremówki 30 %
  • 150 g białej czekolady
Przygotowanie Ścieramy skórkę z jednej limonki, sparzonej uprzednio wrzątkiem – posłuży nam do dekoracji. Herbatniki miażdżymy przy pomocy tłuczka i dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę. Nakładamy masę na dno muffinkowych foremek wypełnionych papilotkami, po czym utwardzamy łyżką – baza dla tartaletek musi być dość twarda.


Kroimy limonkę na cienkie plasterki, układamy po jednym na herbatnikową masę i posypujemy cukrem. Następnie zapiekamy spody przez ok. 15 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). Zostawiamy do wystygnięcia, w tym czasie przystępujemy do wykonania kremu.


W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z odrobiną śmietanki, odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie ubijamy resztę schłodzonej śmietanki i powoli dodajemy do niej roztopioną czekoladę. Zarówno herbatnikowe spody, jak i krem, wstawiamy na godzinę do lodówki.


Po tym czasie przelewamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim bazę z herbatników, tworząc fantazyjne babeczki. Całość ozdabiamy kawałkami limonki, startą skórką oraz białą czekoladą.



Przepis pochodzi z mrmrssandman.blogspot.com

Kategorie przepisów