Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym boczkiem

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym boczkiem
Zdjęcie - Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 45
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Czas wakacji to taki okres kiedy mogę przygotowywać te przepisy, na które zwykle w ciągu roku nie mam czasu. Tak więc o makaronie na jakiś czas postaram się  zapomnieć. Dzisiaj polecam przepyszną tartę z bogatym wnętrzem. Oczywiście przepyszna będzie  dla tych którzy lubią tarty w wersji wytrawnej. Szpinak, wędzony boczek, suszone pomidory zalane delikatną masą śmietanową w towarzystwie kruchego ciasta to doskonała kompozycja na gorący dzień. Świetnie pasuje do piwa.

Składniki Instrukcje

Masło posiekać, dodać sól, wymieszać z mąką na kruszonkę. Dodać jajka, zagnieść ciasto. Jeśli mąka jest zbyt sucha, można dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto rozwałkować na wielkość formy o średnicy 21 cm. Wyłożyć formę, wstawić ciasto do lodówki na 1 godź. Po tym czasie na cieście ułożyć arkusz papieru śniadaniowego, obciążyć grochem lub fasolą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekać 20 min.

Szpinak sparzyć gorącą wodą. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę lub plasterki, podsmażyć na patelni. Jajka rozmieszać ze śmietaną, solą i startym parmezanem. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry boczku, szpinak i pokrojone suszone pomidory. Całość zalać masą śmietanowo - parmezanową. Wsatwić do piekarnika i piec 30 min w temperaturze 180 stopni. Jeśli wierzch zbyt szybko się zrumienie, można przykryć folią aluminiową.

Smacznego:)

Zdjęcie - Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów