Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami, czyli jedno z najlepszych połączeń smakowych na pysznym, kruchym cieście. W tym przepisie zastąpiliśmy masło olejem rzepakowym Optima Omega 3, który świetnie nadaje się nie tylko do dań na zimno, ale również do pieczenia i smażenia. Olej wykorzystaliśmy do przygotowania ciasta, jak i do smażenia kurczaka oraz szpinaku.

Olej Optima Omega 3 składa się się z kwasów tłuszczowych nienasyconych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie – mają pozytywny wpływ na zdrowie naszego serca ❤. Warto o tym wspomnieć zwłaszcza teraz, gdy pod koniec września obchodzimy Światowy Dzień Serca. Dodatkowo, jak sama jego nazwa wskazuje, olej ten jest naturalnym źródłem Omega 3.

Ale pamiętajcie, że aby chronić to – co znajduje się w oleju, trzeba go odpowiednio zapakować i przechowywać! Olej Optima Omega 3 ma szklaną, ciemną butelkę, dzięki której zachowane są najcenniejsze wartości odżywcze oleju, a jego trwałość zostaje przedłużona.

👉Olej Omega 3 możecie znaleźć zarówno w “sieciówkach” tj. Carrefour, Leclerc, Stokrotka czy Kaufland, jak i w mniejszych sklepach.

 

Składniki na tartę ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami:

Ciasto na tartę:

  • 5 łyżek oleju Optima Omega 3
  • 220 g mąki
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz do tarty:

  • 2 piersi kurczaka
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • 1  cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju Optima Omega 3 do smażenia

Masa jajeczna:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie 

Zdjęcie - Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Jak zrobić tartę ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami?

Składniki na tartę połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

Kurczaka pokroić w małą kosteczkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Usmażyć na oleju Optima Omega 3, następnie przełożyć do innego naczynia.

Na tej samej patelni rozgrzać ponownie trochę oleju i zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez parę sekund. Na patelnię dorzucić szpinak – podgrzewać aż do rozmrożenia i odparowania wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Przygotować masę jajeczną – jajka roztrzepać i wymieszać z resztą składników.

Ciasto na tartę rozwałkować na placek o wielkości naczynia do pieczenia tarty (+brzegi) i wyłożyć nim naczynie. Naczynie z ciastem włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolą. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 min., następnie usunąć obciążenie i piec przez kolejne 5-7 min. do zarumienienia.

Na podpieczony spód tarty wyłożyć usmażony szpinak i mięso, dodać pokrojone pomidory suszone i  polać jajeczną masą. Wierzch tarty można ostrożnie przemieszać widelcem, aby masa dostała się też niżej. Tartę ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami piec w piekarniku przez ok. 30-35 min.

Zdjęcie - Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 75 min.

Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów