Tarta ze szpinakiem i boczniakami
            
Ta tarta powstała w sumie przypadkiem. Okazało się, że 300g szpinaku to zdecydowanie za mało, żeby po obróbce termicznej najadła się nim rodzinka. Trzeba było ratować obiad.
Tarta ze szpinakiem i boczniakami ciasto:
- 200g mąki
 - 100g masła
 - łyżeczka soli
 - 3 łyżki wody
 
- 300g świeżego szpinaku
 - trójkącik sera lazur - blue
 - trochę tartego grana padano
 - 3 jajka
 - 300g boczniaków
 - sol, pieprz, gałka muszkatołowa
 - masło
 
 
Ciasto
 zagnieść i włożyć do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkować, 
wyłożyć do natłuszczonej foremki, ponakłuwać widelcem i podpiec 20 minut
 w 180 stopniach. Na maśle poddusić i podsmażyć pokrojone w paski 
boczniak. W rondlu na maśle poddusić szpinak, dodać ser lazur, doprawić.
 Na upieczony spód wysypać tarty ser grana padano, wyłożyć promieniście 
boczniaki, przykryć szpinakiem i na wierzch wbić jajka. Zapiekłam do 
ścięcia jajek około 15 minut w 200 stopniach.