Tarta ze szparagami na cieście francuskim
Prosta, smaczna tarta ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem mozzarella. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut :) (plus czas pieczenia około 20 minut!). Użyłam mozzarelli w plastrach, ale świetnie sprawdzi się również żółty ser. Polecam na wiosenno-letni obiad lub kolację.
PRZEPIS NA TARTĘ ZE SZPARAGAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki :
1 opakowanie ciasta francuskiego
12 zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych
150 g sera mozzarella w plastrach
Jak zrobić tartę ze szparagami na cieście francuskim : Ciasto francuskie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zawinąć brzeg na szerokość około 0,5 cm. W kilku miejscach nakłuć ciasto widelcem. Szparagi i pomidorki przepłukać pod wodą, osuszyć na papierowym ręczniku. Ze szparagów oderwać końcówki (same ułamią się w odpowiednim miejscu) i wyrzucić. Pomidorki poprzekrawać na pół. Na cieście francuskim ułożyć plastry mozzarelli, następnie szparagi i pomidorki. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 18-20 minut.