Tarta ze szczypiorkiem, ziemniakami i serem cheddar

Tarta ze szczypiorkiem, ziemniakami i serem cheddar

Po długiej przerwie zacznę po szwedzku czyli "potatispaj med salladslök och cheddar". Na szybki obiad/kolację w sam raz. Bardzo smaczna, delikatna i jednoczesnie całkiem przyzwoicie się prezentująca tarta.
Najlepszy czas na to danie jest teraz, bo najlepsza tarta będzie z młodymi ziemniakami i świeżym szczypiorem. Jednak przygotowywałam już ją w okresie zimowym i też jest niczego sobie. Polecam!


Zdjęcie - Tarta ze szczypiorkiem, ziemniakami i serem cheddar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: Ciasto:

3 dl / 180g mąki pszennej lub( 2dl/120 g mąki pszennej i 1dl/60g mąki graham)

125 g zimnego masła

2 łyżki zimnej wody

sól

Nadzienie:

250g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych w drobną kostkę (ziemniaki przed pokrojeniem w kostkę można chwilę podgotować, około 4 minut)

2 pęczki szczypiorku, ładnie posiekanego

250 sera cheddar, startego na dużych oczkach tarki

5 jajek

2 dl/200g créme fraiche (śmietanki 34% lekko kwaśnej)

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie: 1. Wymieszać mąkę z zimnym masłem do otrzymania okruszków. Dodać wodę i ugnieść szybko na jednolitą masę. Lekko posolić.

2. Rozwałkować ciasto i wyłożyc w formie (22-24 cm). Wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Nastawić piekarnik na 200 stopni.

4. Wstawić ciasto do piekarnika i podpiec 10 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

5. Wyłożyć ziemniaki, szczypior i ser w formie na podpieczonym spodzie.

6. Ubić lekko jajka z créme fraiche i solą, następnie przelać do formy.

7. Piec 40-45 minut w temperaturze 200 stopni aż nadzienie stężeje.

8. Podawać np. z sałatą i wędzonym łososiem.

Smaklig måltid! :D

Kategorie przepisów