Tarta z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Dzisiaj już chyba ostatni w tym sezonie przepis na szparagi – tarta z ich udziałem. Przepis zaczerpnęłam z bloga Smakowity kąsek autorstwa także Łodzianki. U mnie powstała jedna duża tarta, u niej małe tarty – istne dzieła sztuki, zobaczcie.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego schłodzonego
1 jajko
4 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz
żółtko
pęczek zielonych szparagów
pomidorki koktajlowe
1. Przygotowujemy szparagi: odcinamy zdrewniałe końcówki, jeśli potrzeba oskrobujemy większe sztuki nożem lub obieraczką do warzyw. Zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i wrzucamy do zimnej wody. Następnie odsączamy.
2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto francuskie, zawijamy brzegi.
3. Jajko mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wylewamy na tartę.
4. Na tarcie układamy szparagi i pomidory. Brzegi tarty smarujemy rozmąconym żółtkiem.
5. Tak jak pisze Paulina ze Smakowitego Kąska tartę wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze około 20 minut do zrumienienia brzegów.
Znakomicie smakuje na ciepło (trzeba uważać na mega gorące pomidorki) i na zimno. Można ją odgrzewać.
Jutro na blogu coś specjalnego, ale niech to pozostanie niespodzianką!