Tarta z wędzonym łososiem

Tarta z wędzonym łososiem

Zdjęcie - Tarta z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maślane kruche ciasto to chyba moja ulubiona część tarty. Jeśli dołączy do niego smakowity farsz, to powstaje mój obiad idealny.

Zdjęcie - Tarta z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem użyłam plastrów wędzonego łososia, którego połączyłam z pomidorkami koktajlowymi. Możecie jednak użyć w zamian krótko obgotowanych różyczek brokułu, kalafiora czy np. paprykę.

Zdjęcie - Tarta z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tartę możecie podawać zarówno na ciepło, jak i jako zimną przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.

Zdjęcie - Tarta z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ciasto (wg. Gordona Ramsay'a)- mąkę z solą utrzyj w robocie kuchennym z pokrojonym w kostkę masłem, krótko- przez ok. 10 sekund. Powstanie grudkowata masa. Wlej bardzo zimną wodę, wymieszaj. Szybko połącz składniki ciasta, owiń w folie i wstaw do lodówki na min. 30 minut.

Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kwadrans.

Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem, a następnie 10 bez niego w temp. 180 oC.

Nadzienie: Na podpieczonym spodzie rozłóż łososia. Zalej doprawioną do smaku mieszanką jajek i śmietany z sokiem cytrynowym. Na wierzchu rozłóż pomidorki. Zapiekaj w temp. 180 oC do lekkiego zarumienia, ok. 40 minut.

Kategorie przepisów