Tarta z szynką na cieście phyllo (filo)

Tarta z szynką na cieście phyllo (filo)

Składniki tej tarty to mix ze wszystkich zakątków Europy. Użyłam do niej greckiego ciasta filo, niemieckiej szynki, włoskiej ricotty i parmezanu. Razem stworzyły smak bardzo przypominający mi … francuski Quiche lorraine. Ale się namieszało!

Zdjęcie - Tarta z szynką na cieście phyllo (filo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakby jej jednak nie opisywać, jedno jest pewne- to naprawdę pyszne i szybkie do przygotowania danie. Użyłam gotowego ciasta. Filo po upieczeniu jest bardzo chrupiące, neutralne w smaku, więc sprawdzi się zarówno przy wytrawnych jak i słodkich wypiekach. Można z nim z powodzeniem eksperymentować, trzeba jednak uważać, aby nie wyschło (gdy jest surowe), staje się wtedy kruche i łamliwe.

Zdjęcie - Tarta z szynką na cieście phyllo (filo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na dwie porcje ciasta- małe formy ok. 13 cm każda.

Zdjęcie - Tarta z szynką na cieście phyllo (filo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z szynką na cieście phyllo (filo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tarta z szynką na cieście phyllo (filo)

Agata, 12 marca 2014

Zdjęcie - Tarta z szynką na cieście phyllo (filo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Z ciasta wykrój kwadraty nieco większe od foremek, jakich będziesz używać do pieczenia tart. Posmaruj masłem pierwszy płat, na nim ułóż kolejny, posmaruj masłem itp.

Cebulę zeszklij oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, podsmaż. W misce wymieszaj ricottę z jogurtem i jajkiem, dodaj pietruszkę, parmezan i szynkę. Przypraw do smaku.

Ciastem wyłóż foremki, napełnij farszem. Piecz ok. 30 minut w temp. 180 oC.

Kategorie przepisów