Tarta z różą i orzechami włoskimi

Tarta z różą i orzechami włoskimi
Zdjęcie - Tarta z różą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Róża i orzechy. Wyrazy w sam raz na dyktando dla małego ucznia:)
A tak na poważnie, to konfitura z płatków róży, w towarzystwie orzechów włoskich jest dla mnie małżeństwem doskonałym. Już sam zapach unoszący się ze słoiczka zdradza, że będziemy mieli do czynienia z czymś wyjątkowym, a dodając do tego orzechy włoskie, to po prostu poezja. Nie mam słów, aby opisać mój zachwyt nad smakiem tego połączenia.
Smak róży znam od wczesnego dzieciństwa. Słoiczki wypełnione płatkami spokojnie czekające sobie na długie zimowy wieczory:)
Rodzice i cała reszta rodziny nadziewali różą domowe pączki smażone na Sylwestra i w czasie karnawału. Do tej pory pączki u nas w domu zawsze są z różą. Od pewnego czasu, szukając innego zastosowania tej niezwykłej konfitury, do repertuaru pyszności weszła tarta z jej udziałem, dodatkowo wzbogacona o orzechy włoskie, które są tutaj niezastąpione. Wręcz konieczne!
Zwykle robię tradycyjne kruche ciasto, np. z tego przepisu, lecz tym razem przygotowałam nieco inne. Nie dodałam żółtek, a część mąki pszennej zastąpiłam mąką kukurydzianą, jak przy tych ciasteczkach. Dzięki temu tarta wyszła bardzo krucha, maślana, a przy tym delikatna.
Wierzę, że miłośnicy płatków róży nie będą zawiedzeni przygotowując tą tartę.
A może Wy macie jakieś smakowite przepisy, których składnikiem jest konfitura z płatków róży? Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi:)

Zdjęcie - Tarta z różą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z różą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z różą i orzechami
forma do tart ø 25 cm

50 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
200 g miękkiego masła

konfitura z płatków róży (około pół szklanki, może trochę więcej)
100 g posiekanych orzechów włoskich


Piekarnik nagrzać do 180 C.
Z cukru, obu rodzajów mąk i masła zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-60 min. Wyjąć i rozwałkować 2/3 ciasta podsypując blat mąką kukurydzianą. Dno i ścianki (do wys. 1 cm.) formy do tart wyłożyć ciastem. Pozostałą 1/3 ciasta pozostawić na ozdobną kratkę na wierzchu tarty.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 min. Po wyjęciu, zmniejszyć temperaturę do 160 C.
Wszelkie odkształcenia i wybrzuszenia ciasta (póki jest gorące) można wyrównać za pomocą szklanki z płaskim dnem przyciskając ją lekko do powierzchni ciasta miejsce przy miejscu.
Następnie powierzchnię ciasta posmarować cienką warstwą konfitury z płatków róży i posypać orzechami. Odłożoną wcześniej 1/3 ciasta rozwałkować, podsypując blat mąką kukurydzianą. Pokroić na paski i ułożyć w kratkę na orzechach. Włożyć ponownie do piekarnika. Piec 20-25 min. Ciasto nie powinno się zarumienić.

Kategorie przepisów