Tarta z rabarbarem i kruszonką

To ciasto robiłam już wiele razy i jest ono jednym z moich ulubionych. Czas na rabarbar się niedługo skończy niestety, więc warto wyprobować. Chociaż pewnie nie zaszkodzi zastąpić rabarbaru innymi owocami, jak np. śliwkami. Przepis pochodzi z tej strony oczywiście. Bajaderkowych przepisów nigdy dość! :)
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masla
3 duże zółtka
1 lyżka gęstej kwaśnej śmietany
nadzienie:
ok. 1 kg rabarbaru
ok. 6 lyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
kruszonka:
185g mąki
100g cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło. Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
2. Rozgrzać pierkarnik do 180 stopni. Formę do tarty (srednica około 25 cm) posmarować masłem. Ciasto zetrzeć do formy używając tarki o grubych oczkach. Następnie wylepić dno formy. Wstawić do piekarnika i podpiec około 8 - 10 minut aż się lekko zezłoci.
3. Umyć rabarbar, osuszyć i pokroić na około 1 cm kawałeczki. Rozgrzac dużą, suchą patelnię i podgrzać na niej rabarbar posypująć cukrem. Podgrzewać na dużym ogniu około 5 minut lub dłużej aż rabarbar puści sok.
4. Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrami. Masło roztopić w niewielkim rondelku i wlać do suchych składników. Dobrze wymieszać.
5. Podpieczone i przestudzony spód ciasta posmarować lekko dżemem truskawkowym, wyłożyć na to rabarbar i na końcu posypać kruszonką. Piec około 40 minut aż wierzch ciasta się zezłoci.
Smacznego!

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masla
3 duże zółtka
1 lyżka gęstej kwaśnej śmietany
nadzienie:
ok. 1 kg rabarbaru
ok. 6 lyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
kruszonka:
185g mąki
100g cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło. Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
2. Rozgrzać pierkarnik do 180 stopni. Formę do tarty (srednica około 25 cm) posmarować masłem. Ciasto zetrzeć do formy używając tarki o grubych oczkach. Następnie wylepić dno formy. Wstawić do piekarnika i podpiec około 8 - 10 minut aż się lekko zezłoci.
3. Umyć rabarbar, osuszyć i pokroić na około 1 cm kawałeczki. Rozgrzac dużą, suchą patelnię i podgrzać na niej rabarbar posypująć cukrem. Podgrzewać na dużym ogniu około 5 minut lub dłużej aż rabarbar puści sok.
4. Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrami. Masło roztopić w niewielkim rondelku i wlać do suchych składników. Dobrze wymieszać.
5. Podpieczone i przestudzony spód ciasta posmarować lekko dżemem truskawkowym, wyłożyć na to rabarbar i na końcu posypać kruszonką. Piec około 40 minut aż wierzch ciasta się zezłoci.
Smacznego!