Tarta z porem i boczkiem wędzonym

przed upieczeniem

po upieczeniu


potrzebujemy:
skladniki na ciasto:
20 dkg maki
10 dkg margaryny zoltko,
lyzka smietany,
sol Margaryne posiekac w kostke, dodac reszte skladnikow, zagniesc i odstawic do lodowki na 30 min.
Mozna tez uzyc gotowego ciasta francuskiego. skladniki na nadzienie:
por okolo 4 sztuki
15 dkg zoltego sera tartego
10 dkg kielbasy lub boczku wedzonego 4 jajka
2 cebule
½ szkl smietany
pietruszka
sol, pieprz
Posiekac cebule, kielbase lub boczek pokroic w kostke – razem podsmazyc. Pokroic por i podsmazyc. Do podsmazonych skladnikow dodac roztrzepane jajka wymieszane ze smietana i startym serem. Doprawic sola, pieprzem. Wymieszac. Ciasto wlozyc do formy i piec okolo 10 –15 minut w temp 200° Nastepnie wylozyc farsz na ciasto, gore posypac odrobina sera i pietruszki i piec okolo 45 minut.
W przypadku gotowego ciasta francuskiego nie trzeba go wszesniej podpiekac.

po upieczeniu


potrzebujemy:
skladniki na ciasto:
20 dkg maki
10 dkg margaryny zoltko,
lyzka smietany,
sol Margaryne posiekac w kostke, dodac reszte skladnikow, zagniesc i odstawic do lodowki na 30 min.
Mozna tez uzyc gotowego ciasta francuskiego. skladniki na nadzienie:
por okolo 4 sztuki
15 dkg zoltego sera tartego
10 dkg kielbasy lub boczku wedzonego 4 jajka
2 cebule
½ szkl smietany
pietruszka
sol, pieprz
Posiekac cebule, kielbase lub boczek pokroic w kostke – razem podsmazyc. Pokroic por i podsmazyc. Do podsmazonych skladnikow dodac roztrzepane jajka wymieszane ze smietana i startym serem. Doprawic sola, pieprzem. Wymieszac. Ciasto wlozyc do formy i piec okolo 10 –15 minut w temp 200° Nastepnie wylozyc farsz na ciasto, gore posypac odrobina sera i pietruszki i piec okolo 45 minut.
W przypadku gotowego ciasta francuskiego nie trzeba go wszesniej podpiekac.