Tarta z pieczarkami, serem camembert i orzechami

Tarta z pieczarkami, serem camembert i orzechami

Na zakończenie Pieczarkowego Tygodnia przygotowaliśmy z Siankoo, Mopsikiem, Martynosią, Lejdi, Siaśką, Bartoldzikiem i Śliwką przeróżne tarty i quiche z pieczarkami.

Ja przygotowałam tartę na francuskim cieście z pieczarkami, serem camembert i orzechami włoskimi, bazując na przepisie stąd. Była absolutnie przepyszna :) Najlepsza na ciepło, ale na zimno też niczego sobie.
Kto lubi camembert i orzechy, koniecznie powinien spróbować tej tarty.

Photobucket
TARTA Z PIECZARKAMI, SEREM CAMEMBERT I ORZECHAMI
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
300g pieczarek,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka świeżego tymianku,
1 jajko,
½ szklanki śmietanki 18% do sosów,
1 opakowanie (120g) sera camembert,
1 garść orzechów włoskich,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, przycinając nadwyżki i ewentualnie doklejając, gdzie potrzeba. Spód gęsto ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Gdyby spód zanadto się wybrzuszał albo boki zaczęły spływać, można, dociskając łyżką, przywrócić ciastu pożądany kształt.
Pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na oleju. Smażyć, aż soki, które puszczą pieczarki wyparują i grzyby zaczną się rumienić. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Jajko roztrzepać w kubku razem ze śmietanką.
Pieczarki wyłożyć na zapieczony spód i zalać jajkiem ze śmietanką. Na wierzchu poukładać plastry sera camembert i posypać orzechami. Oprószyć pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
Tartę włożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach ok. 20-25 minut, aż jajko się zetnie, ser rozpuści, a ciasto ładnie zrumieni.


Zdjęcie - Tarta z pieczarkami, serem camembert i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów