Tarta z nadzieniem jogurtowym

Tarta z nadzieniem jogurtowym
Zdjęcie - Tarta z nadzieniem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBardzo fajna, leciutka tarta. Na warstwie kruchego ciasta, delikatny sernik z jogurtu greckiego, do tego letnie owoce. Kruche ciasto, przed nałożeniem nadzienia, warto delikatnie podpiec. Z reguły do ciasta kruchego nie dodaję cukru, ani proszku do pieczenia ? Przygotowanie nadzienia, to dosłownie chwila. Tarta znakomicie się prezentuje na talerzu, można podać z listkami mięty lub melisy. Polecam na letni deser  ?

Zdjęcie - Tarta z nadzieniem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche
  • 260 g mąki pszennej np orkiszowej, może być również mąka gryczana
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Składniki na nadzienie
  • 3 jajka
  • 430 g gęstego jogurtu greckiego
  • 4 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 100 g cukru
  • 2 filiżanki drobnych, letnich owoców
Składniki na ciasto kruche, szybko wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na godzinę. Foremkę o średnicy 24 cm. wylepiam, schłodzonym ciastem. Ciasto powinno być na dnie i bokach foremki. Tatrę podpiekam w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, około 10 minut. Wszystkie składniki na nadzienie, daję do miseczki i łączę za pomocą rózgi kuchennej. Masę jogurtową wylewam na podpieczony spód. Na wierzch wykładam owoce. Ciasto piekę kolejne 30 minut w temp. 180 stopni. Masa jogurtowa powinna się ściąć i lekko zarumienić. Gotową tartę odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Tarta z nadzieniem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z nadzieniem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z nadzieniem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów