Tarta z mąki pełnoziarnistej. Z jabłkami

Tarta z mąki pełnoziarnistej. Z jabłkami

Zdjęcie - Tarta z mąki pełnoziarnistej. Z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miała być rustykalna, jesienna tarta, a wyszło mi mega słoneczne, lekkie, letnie ciacho. Cienka warstwa idealnie kruchego ciasta plus jabłka. To połączenie się zawsze sprawdza. Kiedyś pokazywałam już podobną tartę z jabłkami, tym razem jednak zarówno w innym wydaniu wizualnym, jak i sporo zdrowszym. Do jej przygotowania użyłam wyłącznie mąki z pełnego przemiału. I powiem szczerze, że nie wiem, czy trafiłam na jakąś wyjątkową mąkę, ale kto by powiedział, że to tarta pełnoziarnista? W domu każdy się dziwił :) Polecam mocno!

Zdjęcie - Tarta z mąki pełnoziarnistej. Z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: inspiracja przepisem bloga Z piekarnika; podaję z moimi zmianami

  • 300 g ciemnej mąki pszennej z pełnego przemiału, typ 1850
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, jeśli będzie konieczna; u mnie bez)


Dodatkowo:

  • 4-5 niedużych jabłek
  • 3-4 łyżki marmolady / dżemu z jabłek *
  • garść płatków migdałowych
  • białko z jajka do posmarowania ciasta przed pieczeniem

*u mnie domowy dżem; jeśli używamy sklepowego, zwykle gęstego, można go lekko podgrzać w rondelku z odrobiną wody do rozcieńczenia

Przygotowanie ciasta kruchego Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kawałki masła, po czym rozetrzeć je dłońmi z sypkimi składnikami. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. W razie konieczności dodać łyżkę lub dwie wody, u mnie nie było to potrzebne. Gotowe, jednolite ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę*. *U mnie ciasto przeleżało całą noc. Zamarzło na kamień, więc wyjęłam je do lekkiego ocieplenia jakieś 30 minut przed wałkowaniem
Przygotowanie tarty Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na plasterki. Rozwałkować ciasto: na stolnicy wyłożyć papier do pieczenia, wysypać go mąką i rozwałkować na nim ciasto na prostokąt - na grubość ok. 3 mm. Jeśli brzegi są nierówne, wykroić. Poukładać na cieście jabłka, zostawiając 2-3 cm wolnego miejsca przy bokach, które następnie nałożyć na jabłka. Brzegi posmarować białkiem. Na koniec posmarować jabłka dżemem i wysypać na nie płatki migdałowe.
Zdjęcie - Tarta z mąki pełnoziarnistej. Z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami tu jeszcze przed pieczeniem, Instagram
Pieczenie Tartę piec przez 35-40 minut (u mnie 35 wystarczyło), brzegi powinny się zarumienić. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.


Zdjęcie - Tarta z mąki pełnoziarnistej. Z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów