Tarta z liśćmi botwinki i karmelizowanymi buraczkami

Tarta z liśćmi botwinki  i karmelizowanymi buraczkami

Gdy przychodzi Wiosna, należy wykorzystywać ją maksymalnie! Nareszcie można się cieszyć nowalijkami. Korzystajmy z nich, póki są i kuszą nas ze straganów, byśmy je tylko wzięli ze sobą do koszyka, a w domu przerobili na coś pysznego. Zaczyna się właśnie okres na botwinkę, w związku z tym proponujemy nową jej odsłonę: w formie tarty. Z zapieczoną natką botwinki idealnie będą się komponować kandyzowane buraczki . Tartę najlepiej wziąć ze sobą na piknik i podzielić się nią ze znajomymi podczas lunchu na trawie. Smacznego!

Zdjęcie - Tarta z liśćmi botwinki  i karmelizowanymi buraczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm na 6-8 osób)

Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
2 pęczki botwinki (buraczki plus liście)
2 łyżki octu balsamicznego
1½ szklanki śmietany 18%
2 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
2 ząbek czosnku
3 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
sól, czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciasto:

Zimne masło drobno szatkujemy, dodajemy pozostałe składniki i siekamy nożem. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Pieczemy przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągamy folię i podpiekamy jeszcze kilka minut, a następnie dodajemy nadzienie.

Nadzienie:
Odcinamy buraczki od natki botwinki, obieramy i przesmażamy na patelni z rozgrzanym octem balsamicznym. Natkę botwinki myjemy i wysuszamy. Mieszamy śmietanę, jajka, białko, wyciśnięty czosnek i starty parmezan, a następnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, układamy na wierzch pokrojoną botwinkę (zostawiamy garść do dekoracji) i zalewamy masą, a następnie pieczemy ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą natką botwinki i posypujemy karmelizowanymi buraczkami.

Zdjęcie - Tarta z liśćmi botwinki  i karmelizowanymi buraczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów