Tarta z kremem z serkiem mascarpone i truskawkami


Tarta z kremem z serkiem mascarpone i truskawkami:
Spód:
- 300 g ciastek digestive
- 100 g masła
- 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 150 g serka mascarpone, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- świeże truskawki do przybrania
Spód:Ciastka wsypuje do woreczka, zamykam go szczelnie i miażdżę ma bardzo drobne okruchy przy pomocy wałka, przesypuję do miski. Masło rozpuszczam w rondelku i dodaję do pokruszonych ciastek, mieszam bardzo dokładnie. Okruszki otoczone masłem wysypuję do formy na tartę i uciskam przy pomocy dłoni (bardzo dokładnie przy połączeniu ścianek z dnem formy). Wyłożoną formę wkładam na 15 min do lodówki.Krem:Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję serek i dokładnie miksuję. Na koniec wsypuję cukier i wlewam sok z cytryny, dokładnie mieszam.Gotowy krem wykładam ostrożnie na ostudzony spód, wygładzam i dekoruję truskawkami. Tartę wstawiam na ok 1-2 h do lodówki.
Smacznego