Tarta z kremem chałwowym, granatem oraz figą

Tarta z kremem chałwowym, granatem oraz figą



Zdjęcie - Tarta z kremem chałwowym, granatem oraz figą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z kremem chałwowym, granatem oraz figą

/forma o średnicy 26 cm/

Spód:
200g ciastek digestive
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki otrębów żytnich
2 łyżki masła
Krem:
400g mascarpone
200g chałwy
1 granat
1 figa

Ciasteczka rozdrobnić na gładką masę w mikserze. Dodać siemię, otręby oraz masło i ponownie zmiksować. Formę starannie wyłożyć przygotowanym spodem.Wstawić do lodówki.
Mascarpone wymieszać dokładnie z rozdrobnioną chałwą. Wyjąć ziarenka z granatu. Figę umyć i pokroić na plasterki. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć krem, posypać ziarenkami granatu. Ozdobić figą.
Tarta najlepiej smakuje schłodzona przez około godzinę w lodówce.
Smacznego!

Zdjęcie - Tarta z kremem chałwowym, granatem oraz figą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów