Tarta z jabłkami i migdałami
Takie sobie ciasto wymyśliłam...
No może nie do końca sobie, chociaż...?
Moi domownicy zachwyceni, więc ja zadowolona. Jestem zadowolona tym bardziej, że ciacho powstało w mojej głowie.
Jabłka i migdały na pszenno-owsianym spodzie. Zapraszam...
Tarta z jabłkami i migdałami - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 15 dkg mąki krupczatki
- 15 dkg mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
- 5 dkg cukru pudru
- 20 dkg schłodzonego masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 czubatych łyżek greckiego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 4-5 jabłek
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 3-4 łyżki likieru migdałowego (może być też kokosowy)
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać.
Na podpieczone ciasto rozłożyć jabłka, zalać masą jajeczno-migdałową i wstawić ponownie do piekarnika.
Piec kolejne 20-25 minut. Jeśli spód będzie się zbyt rumienił, blaszkę wstawić na wyższą półkę piekarnika. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: