Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

CIASTO:

250 g mąki pszennej

125 g masła

2 łyżki bardzo zimnej wody (ja wstawiam szklankę z wodą do zamrażalnika aż będzie lodowata, ale można do wody w temp. pokojowej dorzucić kilka kostek lodu - dość szybko się rozpuszczą i ochłodzą wodę)

1 jajko

szczypta soli

cukier puder

NADZIENIE:

2-3 duże jabłka

cukier trzcinowy, gruby

cynamon mielony

calvados albo koniak (ja wzięłam metaxe tym razem)

masło – ok. 60 gram

Zagnieść ciasto: Mąkę z solą i cukrem przesypać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wrzucić jajko i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnieść dodając stopniowo wodę. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię. Wstawić do lodówki, na co najmniej dwie godziny. (Nadmiar ciasta można zamrozić "na potem".)

Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w cząstki. Nie za grube, ale też nie za cienkie. Polewam kieliszkiem alkoholu, dosypuję cynamonu i mieszam. Odstawiam na chwilę, żeby "się przegryzło".

Formę do tarty smaruję masłem, i wykładam na nim ciasto - ja nie wałkuję ale wyklejam palcami. Tak mi wygodniej. Wstawiam na 30 minut do lodówki.

Następnie układam na cieście jabłka, posypuję je cukrem i układam na nich posiekane masło. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piekę ok. 30-40 minut.

Przepisy z tych kategorii

3

Tarta jabłkowo-morelowa czyli…

upl upl
Niebo w gębie

5

Miss tej jesieni

Agata Agata
Agatek

Tarta z gruszkami i kremem śmi…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

3

Tarta z kiszoną kapustą i grzy…

aronia aronia
Wiem co jem

1

Tarta ze szpinakiem i bakłażan…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

1

Mini tarty z konfiturą z burak…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

1

Śnieżne kule

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Drożdżowe ślimaki z makiem, wi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Miękkie pierniczki na ostatnią…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Filety z kurczaka w jogurtowej…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Adwentowe anyżowe "orzeszki"

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Piernik litewski z bakaliami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...