Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

CIASTO:

250 g mąki pszennej

125 g masła

2 łyżki bardzo zimnej wody (ja wstawiam szklankę z wodą do zamrażalnika aż będzie lodowata, ale można do wody w temp. pokojowej dorzucić kilka kostek lodu - dość szybko się rozpuszczą i ochłodzą wodę)

1 jajko

szczypta soli

cukier puder

NADZIENIE:

2-3 duże jabłka

cukier trzcinowy, gruby

cynamon mielony

calvados albo koniak (ja wzięłam metaxe tym razem)

masło – ok. 60 gram

Zagnieść ciasto: Mąkę z solą i cukrem przesypać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wrzucić jajko i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnieść dodając stopniowo wodę. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię. Wstawić do lodówki, na co najmniej dwie godziny. (Nadmiar ciasta można zamrozić "na potem".)

Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w cząstki. Nie za grube, ale też nie za cienkie. Polewam kieliszkiem alkoholu, dosypuję cynamonu i mieszam. Odstawiam na chwilę, żeby "się przegryzło".

Formę do tarty smaruję masłem, i wykładam na nim ciasto - ja nie wałkuję ale wyklejam palcami. Tak mi wygodniej. Wstawiam na 30 minut do lodówki.

Następnie układam na cieście jabłka, posypuję je cukrem i układam na nich posiekane masło. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piekę ok. 30-40 minut.

Przepisy z tych kategorii

3

Tarta jabłkowo-morelowa czyli…

upl upl
Niebo w gębie

6

Miss tej jesieni

Agata Agata
Agatek

Tarta śliwkowa z kremem budyni…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Tarta z kremem czekoladowym i…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Tarta jogurtowa z jabłkiem i j…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Tarta clafoutis z czereśniami

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Porzeczkowa tarta z bezą

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Prosta tarta z truskawkami (be…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Tarta z jagodami i kokosową be…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rustykalna tarta z truskawkami…

Dzi Dzi
karmelowy

Quiche ze szparagami i wędzony…

food² food²
Food Square

Tarta szpinakowo-truskawkowa

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii