Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

CIASTO:

250 g mąki pszennej

125 g masła

2 łyżki bardzo zimnej wody (ja wstawiam szklankę z wodą do zamrażalnika aż będzie lodowata, ale można do wody w temp. pokojowej dorzucić kilka kostek lodu - dość szybko się rozpuszczą i ochłodzą wodę)

1 jajko

szczypta soli

cukier puder

NADZIENIE:

2-3 duże jabłka

cukier trzcinowy, gruby

cynamon mielony

calvados albo koniak (ja wzięłam metaxe tym razem)

masło – ok. 60 gram

Zagnieść ciasto: Mąkę z solą i cukrem przesypać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wrzucić jajko i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnieść dodając stopniowo wodę. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię. Wstawić do lodówki, na co najmniej dwie godziny. (Nadmiar ciasta można zamrozić "na potem".)

Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w cząstki. Nie za grube, ale też nie za cienkie. Polewam kieliszkiem alkoholu, dosypuję cynamonu i mieszam. Odstawiam na chwilę, żeby "się przegryzło".

Formę do tarty smaruję masłem, i wykładam na nim ciasto - ja nie wałkuję ale wyklejam palcami. Tak mi wygodniej. Wstawiam na 30 minut do lodówki.

Następnie układam na cieście jabłka, posypuję je cukrem i układam na nich posiekane masło. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piekę ok. 30-40 minut.

Przepisy z tych kategorii

Tarta jabłkowo-morelowa czyli Apple-Apricot Crostata
3

Tarta jabłkowo-morelowa czyli…

upl upl
Niebo w gębie

Miss tej jesieni
6

Miss tej jesieni

Agata Agata
Agatek

Crème brûlée – idealne

Crème brûlée – idealne

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Merveilles

Merveilles

atina atina
Tak sobie pichcę...

Tosty francuskie na słodko
1

Tosty francuskie na słodko

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Tosty francuskie z konfiturą truskawkową

Tosty francuskie z konfiturą t…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Przepisy z tych kategorii

Sałatka śródziemnomorska z oliwkami

Sałatka śródziemnomorska z oli…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Tosty a'la francuskie, zapiekane z wiórkami kokosowymi i konfiturami

Tosty a'la francuskie, zap…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Bagietki korzenne

Bagietki korzenne

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kurczak w musztardzie D. Lebovitza
2

Kurczak w musztardzie D. Lebov…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pain perdu - tosty francuskie
2

Pain perdu - tosty francuskie

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa
1

Rillettes z łososia, czyli pas…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku