Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

CIASTO:

250 g mąki pszennej

125 g masła

2 łyżki bardzo zimnej wody (ja wstawiam szklankę z wodą do zamrażalnika aż będzie lodowata, ale można do wody w temp. pokojowej dorzucić kilka kostek lodu - dość szybko się rozpuszczą i ochłodzą wodę)

1 jajko

szczypta soli

cukier puder

NADZIENIE:

2-3 duże jabłka

cukier trzcinowy, gruby

cynamon mielony

calvados albo koniak (ja wzięłam metaxe tym razem)

masło – ok. 60 gram

Zagnieść ciasto: Mąkę z solą i cukrem przesypać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wrzucić jajko i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnieść dodając stopniowo wodę. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię. Wstawić do lodówki, na co najmniej dwie godziny. (Nadmiar ciasta można zamrozić "na potem".)

Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w cząstki. Nie za grube, ale też nie za cienkie. Polewam kieliszkiem alkoholu, dosypuję cynamonu i mieszam. Odstawiam na chwilę, żeby "się przegryzło".

Formę do tarty smaruję masłem, i wykładam na nim ciasto - ja nie wałkuję ale wyklejam palcami. Tak mi wygodniej. Wstawiam na 30 minut do lodówki.

Następnie układam na cieście jabłka, posypuję je cukrem i układam na nich posiekane masło. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piekę ok. 30-40 minut.

Przepisy z tych kategorii

3

Tarta jabłkowo-morelowa czyli…

upl upl
Niebo w gębie

5

Miss tej jesieni

Agata Agata
Agatek

Drożdżowe z owocami (lata) i k…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Muffinki waniliowe z owocami s…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Panini z szynką

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Wieloziarnisty chleb pszenno-ż…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Wieczór panieński w duńskim w…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

2

Ciasto waniliowe z budyniem i …

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Drożdżowa gwiazda z nutellą

atina atina
Tak sobie pichcę...

Ciasto piaskowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tarta z musem malinowym

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Tarta z figami i kremem migdał…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku