Tarta z figami i szynką parmeńską

Tarta z figami i szynką parmeńską
Upolowałam w końcu moje wyczekane figi, za cenę nie przyprawiającą o zawał serca. oczywiście kupiłam ich wystarczająco dużo, żeby wykorzystać je chociaż kilka razy. Tym razem tarta z figami w wersji wytrawnej.

Tarta z figami i szynka parmeńską
  • kruche ciasto gotowe lub np. z tego przepisu
  • jeden duży por
  • 3 cebule
  • 250g serka ricotta
  • sól
  • kilka świeżych fig
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • szczypta cukru
  • olej
Zdjęcie - tarta z figami i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPora i cebule pokroić w półkrążki, udusić do miękkości na oleju. Wystudzić i następnie wymieszać z serkiem, doprawić solą. Naczynie do tarty wysmarować masłem i wylepić lub wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Upiec przez 20 minut w 180 stopniach. Na upieczony spód wyłożyć farsz porowo-cebulowy. Na wierzchu ułożyć szynkę i pokrojone na ósemki figi. Oprószyć szczyptą cukru. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - tarta z figami i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów