Tarta z budyniem z mleka kokosowego i wiśniami

Tarta z budyniem z mleka kokosowego i wiśniami
przepis:

Kruche ciasto:

200 g mąki pszennej

200 g masła

3 surowe żółtka

200 g cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodać masło, przesiekać wszystko nożem.

Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą, wstawić na pół godziny do lodówki.

1/2 ciasta rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.

Na ciasto wyłożyć budyń kokosowy, a na nim rozłożyć wiśnie.

Z pozostałej części ciasta zrobić kruszyny i ułożyć je na wierzchu tarty, posypać workami kokosowymi.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15-20 min.

Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Budyń:

250 ml mleka kokosowego

3-4 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

wiśnie z konfitury

2 łyżki wiórków kokosowych

cukier puder

W garnuszku zagotować połowę mleka z dodatkiem cukru, a następnie wlać resztę mleka wymieszanego z mąką ziemniaczaną.

Zdjęcie - Tarta z budyniem z mleka kokosowego i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z budyniem z mleka kokosowego i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów