Tarta z budyniem z mleka kokosowego i wiśniami
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
200 g masła
3 surowe żółtka
200 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodać masło, przesiekać wszystko nożem.
Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą, wstawić na pół godziny do lodówki.
1/2 ciasta rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.
Na ciasto wyłożyć budyń kokosowy, a na nim rozłożyć wiśnie.
Z pozostałej części ciasta zrobić kruszyny i ułożyć je na wierzchu tarty, posypać workami kokosowymi.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15-20 min.
Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Budyń:
250 ml mleka kokosowego
3-4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wiśnie z konfitury
2 łyżki wiórków kokosowych
cukier puder
W garnuszku zagotować połowę mleka z dodatkiem cukru, a następnie wlać resztę mleka wymieszanego z mąką ziemniaczaną.