Tarta z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi


Idealna tarta dla zapracowanych :-) Szybka, prosta i bardzo smaczna. Do jej wykonania nie potrzebujecie żadnej formy na tartę. Ja w dzisiejszej tarcie użyłam nektarynek i borówek amerykańskich, które zalegały u mnie w lodówce, ale możecie użyć innych owoców :-) Bardzo Wam polecam! :-)
Składniki na ciasto kruche:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 100g masła (z lodówki)
- 1 duże jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Wykonanie:
Na blat/stolnicę wysypać mąkę. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do zamrażalki na minimum 3-4h.
W tym czasie robimy nadzienie, składniki:
- 3 duże nektarynki
- ok. 3/4 szklanki borówek amerykańskich
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Nektarynki obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić na półksiężyce. Wymieszać je z umytumi borówkami w misce, dodać cukier i wymieszać. Wstawić do lodówki.
Ciasto wyjąć z zamrażalnika i trochę ocieplić aby dało się rozwałkować. Polecam ciasto wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będziemy musieli dosypywać mąki i ciasto nie wyjdzie twarde. Wałkujemy na kształt przypominający koło o śr. ok. 23 cm. Ciasto na papierze do pieczneia przenieść na blachę, zdjąć wierzchni arkusz papieru o pieczenia. Na ciasto poukładać nektarynki w okręgach, kończąc w środku, zostawiając 3-4 cm od brzegu. Na nektarynki wyłożyć resztę borówek w miski. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawićdo piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 30 minut, aż ciasto będzie wyraźnie zarumienione. Polecam podawać ciepłą z gałką lodów lub na zimno z bitą śmietaną.
