Tarta tatin z jabłkami

Wypieki na bazie ciasta francuskiego są jednymi z moich ulubionych. Kruche ciasteczka z samym cukrem, albo tak jak dziś z dodatkiem owoców. To świetny pomysł na deser, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i mało czasu. Moją tartę podałam lekko jeszcze ciepłą z gałką orzechowych lodów. Poezja.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }


Tarta tatin z jabłkami

- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jabłko - 3 szt, winne
- cukier - 1 szklanka
- sól - szczypta
- masło - 2 łyżki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- woda - 2 łyżki
Do garnuszka wsyp cukier, dodaj 2 łyżki wody i sok z cytryny. Gotuj (nie mieszając!) aż cukier stanie się jasnobrązowy. Wylej go na dno formy do tarty. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło. Na karmelu z masłem ułóż jabłka pokrojone na "szesnastki". Owoce przykryj ciastem, lekko je dociśnij.Piecz w 200oC przez 20-25 minut, do zbrązowienia ciasta. Po upieczeniu ostudź tartę, podawaj jednak lekko ciepłą. (Aby ją wyjąć- przykryj dużym talerzem i obróć formę o 180o, ciasto samo wypadnie na talerz).