Tarta szpinakowa z pieczarkami i wędzoną makrelą

Tarta szpinakowa z pieczarkami i wędzoną makrelą
Co zrobić z wędzoną makrelą? Z takim pytaniem usiadłam dzisiaj do przeglądania blogów kulinarnych. Odpowiedź znalazłam tutaj. Okazało się, że moja lodówka zawiera wszystkie potrzebne składniki, a nawet więcej, i w końcu tartę zrobiłam po swojemu, ale za inspirację bardzo dziękuję, bo połączenie ryby z pieczarkami okazało się niespodziewanie dobre. Jedyne, co będzie do poprawki następnym razem, to ilość farszu, bo na początku wszystkiego wydawało się tak dużo, a w efekcie brzeg tarty wyszedł jednak nieco za wysoki :)
Zdjęcie - Tarta szpinakowa z pieczarkami i wędzoną makrelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki:
  • rulon ciasta kruchego do wypieków wytrawnych
  • rozdrobnione i pozbawione ości mięso z wędzonej makreli
  • 3 duże pieczarki
  • 4 płatki suszonych pomidorów
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 1-2 jaja
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Szpinak rozmrażamy na parze i jak najdokładniej odciskamy z nadmiaru płynu.Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry, przesmażamy na patelni na łyżeczce masła, tak aby z grzybów odparował sok. Suszone pomidory siekamy drobno.Śmietanę mieszamy z jajkami, odsączonym i przestudzonym szpinakiem i roztartym czosnkiem. Ciasto rozkładamy na natłuszczonej foremce i krótko podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Można wysypać na wierzch suchą fasolę, wtedy ciasto pozostanie równe, bez wybrzuszeń. Na podpieczony spód nakładamy masę szpinakową. Na to kładziemy kawałki ryby i plastry pieczarek, suszone pomidory, całość obsypujemy obficie parmezanem i wstawiamy tartę z powrotem do pieca na ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.





Kategorie przepisów