Tarta serowa z bananami i nutellą.

Tarta serowa z bananami i nutellą.

Najlepsze wypieki powstają przypadkiem. Z potrzeby upieczenia czegoś na szybko, czegoś smacznego i nieskomplikowanego. Sernik w tym wydaniu nie wymaga długiego pieczenia, ani specjalnego traktowania. Spód jest lekki, kruchy i maślany, a połączenie bananów i czekolady zawsze się sprawdza. Mimo charakterystycznego, zimowego połączenia smaków, tarta z powodzeniem może stać się ozdobą stołu podczas zbliżającej się Wielkanocy lub uprzyjemnić leniwe popołudnie w gronie rodzinnym. Sekret jej powodzenia tkwi w dobrym, świeżym twarogu, dzięki któremu tarta ma odpowiednią konsystencję i smak. Do jej przygotowania polecam własnoręcznie zmielić ser. Najłatwiej zrobić do za pomocą zwykłego blendera lub malaksera.

Zdjęcie - Tarta serowa z bananami i nutellą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(forma na tartę 35cmx11cm)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 100g masła
  • 500g twarogu (użyłam półtłustego w kostce)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g nutelli lub kremu czekoladowego
  • 1 duży banan

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane zmiel w młynku lub użyj mąki owsianej.
  • Masło roztop i lekko przestudź. Następnie dodaj mąkę oraz zmielone płatki owsiane, 2 łyżki cukru i zarób ciasto przypominające kruszonkę. Jeśli jest zbyt suche, dodaj łyżkę wody.
  • Ciastem wyklej foremkę do tarty. Dno gęsto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz 10-15 minut aż ciasto lekko się zrumieni. Przestudź.
  • Twaróg zmiel w malakserze lub blenderze na gładką masę.
  • Do twarogu dodaj jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj do połączenia się składników.
  • Na podpieczonym spodzie rozsmaruj krem czekoladowy. Delikatnie, aby nie zniszczyć delikatnego ciasta.
  • Na nutellę wylej masę serową. Powinna sięgać górnej krawędzi ciasta.
  • Banana pokrój na cienkie plasterki i ułóż je delikatnie na wierzchu ciasta.
  • Tartę wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez 25-30 minut. Masa serowa powinna się ściąć na powierzchni ciasta.
  • Pozostaw sernik do przestygnięcia w piekarniku, a następnie schłodź.

Smacznego!

Zdjęcie - Tarta serowa z bananami i nutellą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta serowa z bananami i nutellą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta serowa z bananami i nutellą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta serowa z bananami i nutellą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta serowa z bananami i nutellą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów