Tarta ryżowa z cukinią

Tarta ryżowa z  cukinią
przepis:

0,5 szklanki ryżu

1 mała cukinia

0,5 papryki czerwonej

4 płaty suszonych pomidorów

2 łyżki posiekanej bazylii

1 jajko

2 łyżki utartego sera grana padano

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

0,5 cebuli

olej

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.

Cukinię, paprykę i suszone pomidory opłukać, pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać cukinię, pomidory i paprykę. Przesmażyć razem.

Do ostudzonego ryżu dodać jajko, posiekaną bazylię, warzywa i ser. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze połączyć.

Ryż wyłożyć do tortownicy (średnica 18 cm) wysmarowanej masłem.

Piec ok. 30 min w temp. 200º C.

Zdjęcie - Tarta ryżowa z  cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta ryżowa z  cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów