Tarta Rafaello (bezglutenowa)


Tarta Rafaello
Spód:
100 g wiórków kokosowych
białko z 1 jajka
55 g cukru pudru
Ganache:
250 ml śmietanki kremówki
200 g białej czekolady*
garść wiórków kokosowych
1.Spód:
Ubite białko połącz z cukrem pudrem oraz wiórkami. Foremkę wysmarowaną masłem o średnicy 20 cm wyłóż masą, tak aby brzegi spodu były wyższe. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 150 stopni.
2. Ganache:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj połowę śmietanki - wymieszaj, następnie dodaj drugą część oraz wiórki i znów wymieszaj. Czekoladową masę wyłóż na podpieczony spód i włóż do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy masa odpowiednio stężała. Gotową tartę można kroić na kawałki.
*Polecam także wersję z gorzką czekoladą i mascarpone
Tosia