Tarta rabarbarowo – pomarańczowa z bezą

Początek sezonu rabarbarowego warto uczcić ciastem. W tym roku wybrałam kruchą, maślaną tartę z bezową pierzynką. Kwaśny rabarbar świetnie komponuje się z aromatem skórki pomarańczowej, a beza osładza całość, przez co tarta jest odpowiednio zbalansowana. Nie za słodka i niezbyt kwaśna. Jeśli szukacie odpowiedniego przepisu na ciasto z rabarbarem, to może okazać się strzałem w dziesiątkę. Tarta nie jest skomplikowana, nie wymaga wielu składników, a nie tylko powala smakiem, ale wygląda bardzo efektownie.
Składniki:
(forma z wyjmowanym dnem 20x30cm)
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 200g masła
- 4 żółtka + 4 białka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 500g rabarbaru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
- Obie mąki wsyp do miski, dodaj żółtka, posiekane masło, cukier puder oraz szczyptę soli i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Podpiecz w 180°C przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta.
- Rabarbar umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp 1/3 szklanki cukru i dodaj skórkę otartą z 1 pomarańczy.
- Rabarbar wyłóż na podpieczony kruchy spód i ponownie wstaw do piekarnika.
- Od razu przystąp do przygotowania bezy.
- Ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Wyłóż ją na rabarbar i ponownie odstaw do piekarnika.
- Piecz przez 15 minut w 180°C.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 80°C i pozostaw tartę na kolejne 15 minut.
- Wyjmij i ostudź.
Smacznego!